nieuws

‘Bouwer Schiphol moet flexibel en soepel zijn’

infra

Om ‘vuile’ van ‘schone’ passagiers te scheiden, bouwt luchthaven Schiphol op de E-, F- en G-pier een compleet nieuwe verdieping. “Bij de fundering hadden mijn voorgangers daar al met vooruitziende blik rekening mee gehouden. Gelukkig”, schetst Jos Nijhuis, CEO van Schiphol.

Binnen acht maanden tijd wordt de eerste fase van het masterplan voor realisatie van de nieuwe verdieping uitgevoerd en geeft de luchthaven dagelijks 1,5 miljoen euro uit aan de verbouwing. “Maxime Verhagen heeft nog geen borden geplaatst met ‘Schiphol bedankt’, maar ik denk dat we een belangrijke impuls aan de bouw geven in deze lastige tijd. Al denk ik dat het echte prijsvechten wel voorbij is”, grapt Nijhuis met serieuze ondertoon.

Schiphol is met een investeringsbudget van een half miljard euro een belangrijke opdrachtgever, maar de luchthaven heeft wel specifieke eisen. “Wie hier aan de slag wil, moet soepel kunnen omgaan met wijzigingen en begrijpen wat onze wensen zijn. We willen als luchthaven groeien, dus zullen we ook constant blijven bouwen.”

De groei per jaar is met 3 à 4 procent bescheiden, maar het is vooralsnog een stijgende lijn en voldoende om een positie als koploper te behouden.

De bouwopdrachten worden Europees aanbesteed, maar ervaring met bouwen op Schiphol is een vereiste, dus het zal vooral een vaste kring van grote bouwers zijn die succesvol zullen meedingen. De aannemers, maar ook partijen als Naco en Vander Lande krijgen via de luchtaven de kans om zich internationaal te profileren, vindt Nijhuis.

Enkele weken geleden heeft de marktconsultatie plaatsgevonden voor de volgende fase van het masterplan, waarbij tussen 2016 en 2018 een compleet nieuwe A-pier met bijbehorende terminal wordt gebouwd.

Nijhuis streeft ernaar daarbij meer innovatie en kennis uit de markt te benutten en belooft daarover in de komende komende weken knopen door te hakken. De topman wil vooral stappen zetten op het gebied van duurzaamheid.

Reageer op dit artikel