nieuws

Handboek voorkomt nodeloos stukrekenen kademuren

infra

Handboek voorkomt nodeloos stukrekenen kademuren

Meestal gaat het net goed, maar er hoeft maar een keer een slachtoffer te vallen als een kademuur instort en Nederland is in rep en roer. Verstandige gemeenten gebruiken volgens de SBRCURnet het nieuwe handboek Binnenstedelijke Kademuren.

Wanneer de bestaande reken- en beoordelingsmethodes worden losgelaten op oude kademuren in oude binnensteden worden ze bijna allemaal stuk gerekend. Dan moeten ze allemaal vervangen worden. Dat strookt niet met de praktijk, volgens Jarit de Gijt van de TU Delft en Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam. Er was dus een verfijndere methode nodig waarmee nauwkeurig de restlevensduur van een kadeconstructie kunt bepalen. Dan kan er ook gericht geld worden gereserveerd voor onderhoud of vernieuwing.  Dat hoeft dan niet meer ad hoc, zoals nu vaak het geval is, wanneer ergens een verzakking heeft plaats gevonden.  De 170 pagina’s tellende publicatie van SBRCURnet verschijnt begin februari. In maart vind een tweedaagse PAO-cursus plaats aan de TU Delft, waarin iedereen de fijne kneepjes wordt bijgebracht van het beheer van binnenstedelijke kademuren. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels