nieuws

EU trekt 12 miljard uit voor betere 
verbindingen

infra

EU trekt 12 miljard uit voor betere 
verbindingen

De Europese Commissie trekt 12 miljard euro uit voor projecten die de negen belangrijkste transportnetwerken verbeteren. Lidstaten mogen voorstellen indienen.

“Vervoer is van vitaal belang voor de slagkracht van de Europese economie. Daarom moeten we meer dan ooit investeren in vervoer om het economisch herstel aan te zwengelen. Europese regio’s zonder goede vervoersverbindingen blijven van groei en welvaart verstoken”, motiveert Europees commis-saris voor vervoer Siim Kallas.

De 12 miljard gaan naar de negen grote vervoerscorridors (TEN-T’s) die samen het kernnetwerk vormen en als slagader van de interne markt zullen fungeren. Vooral het wegwerken van knelpunten en het verbeteren van de west-oostverbindingen staan op de lijst. Het geld is onderdeel van de 26 miljard euro die is uitgetrokken voor de zogenoemde Connecting Europe Facility voor de periode 2014-2020. Aangezien het om co-financiering gaat, zal de totale investering uitkomen op circa 40 miljard euro.

Het kernnetwerk moet tegen 2030 klaar zijn. Dan is er verbinding tussen 94 belangrijke Europese havens met spoor- en wegverbingen, ligt er 15.000 kilometer voor hoge snelheden aangepaste spoorlijnen en zijn 35 grensoverschrijdende knelpunten weggewerkt. In de zomer van 2015 wordt het geld verdeeld.

Reageer op dit artikel