nieuws

Eerste van twee dekken Botlekbrug op zijn plaats

infra

Het was al spannend genoeg, het inhangen van het eerste dek van de Botlekbrug bij Rotterdam afgelopen zaterdag. Maar over twee weken, als het tweede brugdek op zijn plaats komt te liggen, is helemaal opperste concentratie vereist. De doorvaart en het inhangen moeten dan op dezelfde dag gebeuren.

Afgelopen vrijdag werd het eerste brugdek door de oude Botlekbrug gevaren, en uiteindelijk pas zaterdagavond door aannemerscombinatie A-Lanes A15 op zijn plek gehangen. De oorzaak van die vertraging lag in het breken van een sleepkabel op zaterdagochtend. Omdat niet direct een nieuwe kabel beschikbaar was, moest worden gewacht tot het waterpeil in de Oude Maas weer voldoende hoog was. De kabelbreuk ontstond toen het brugdek op zijn plaats werd getrokken. Waardoor de kabel het begaf, kon een woordvoerder van opdrachtgever Rijkswaterstaat maandagochtend nog niet zeggen.

Het was niet de eerste tegenslag bij de bouw van één van de grootste hefbruggen van Europa. Vorige maand staakte de aannemer het laden van het brugdek op pontons op het haventerrein waar het stalen brugdek uit meer dan tweehonderd onderdelen in elkaar is gezet.

Volgens hoofduitvoerder Cornald Hordijk bewoog de 5000 ton zware constructie anders dan van tevoren was bedacht. De operatie werd uitgesteld om meer – tijdelijke – verstevigingen aan de onderzijde van de staalconstructie te kunnen aanbrengen.

Bij het invaren en inhangen van het tweede brugdek over twee weken is de tijdsdruk groot. Dit deel komt namelijk boven de vaargeul. Om de scheepvaart niet te veel te hinderen, is er één dag voor uitgetrokken.

Lees verder: Gezonde spanning bij doorvaart botlekbrug

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels