nieuws

Aanleg moeras leidt tot grootschalig grondverzet

infra Premium

Aanleg moeras leidt tot grootschalig grondverzet

Vanwege de aanleg van een moeras in het natuurgebied Weerribben-Wieden in Overijssel is 1,6 miljoen kubieke meter grond verplaatst. Met het materiaal zou een rij vrachtwagens tussen Overijssel en Barcelona kunnen worden gevuld.

Het karwei kostte 13 miljoen euro en werd betaald door onder meer de provincie Overijssel en het waterschap Reest en Wieden. Om het natuurgebied te ontsluiten, is een fietspad aangelegd over een lengte van 6 kilometer. Ook is een eiland aangelegd ten behoeve van zeldzame vogels. Om de aanleg mogelijk te maken, moest een weg worden verwijderd. Twee andere wegen zijn verhoogd.

In tijden van wateroverlast kan het gebied dienen als waterberging voor 2,4 miljoen kubieke meter. Dit kan van pas komen omdat door klimaatverandering de gemalen Noordwest-Overijssel niet langer kunnen beschermen tegen wateroverlast. Waterschap Reest en Wieden heeft daarom twee grote opslagplaatsen voor water gemaakt. Door het openzetten van een klep van de nieuwe inlaten kunnen beide plekken eenvoudig vol lopen.

Reageer op dit artikel