nieuws

Touwtrekken in Panama om claim van 1,2 miljard

infra

Touwtrekken in Panama om claim van 1,2 miljard

Arbitrage in Miami moet uitwijzen of een consortium met baggeraar Jan de Nul terecht 1,2 miljard euro voor meerwerk claimt bij de uitbreiding van het Panamakanaal. De opdrachtgever, de Panamese kanaalautoriteit, vindt de eis buitensporig.

Panama heeft haast met zijn prestigeproject. Volgend jaar bestaat zijn beroemde kanaal honderd jaar. Grote feestelijkheden zijn voorzien om in het jubileumjaar de 5,3 miljard euro dure uitbreiding van het kanaal te vieren. De werkzaamheden zijn al diverse keren vertraagd door stakingen. In februari lag alle werk compleet stil vanwege de claim van 1,2 miljard van consortium GUPC. Tot de groep behoren naast Jan de Nul uit België, Sacyr (Spanje), Impregilo (Italië) en Constructora Urbana (Panama).

Het werk werd weer vlotgetrokken door als voorlopige voorziening 75,6 miljoen euro voor meerwerk uit te betalen. Het meerwerk wordt vooral veroorzaakt door de onverwacht hardnekkige geologische omstandigheden in de kanaalzone. De arbitrage in Miami richt zich op een initieel pakket claims van 151,1 miljoen euro. De officiële viering van honderd jaar Panamakanaal vindt volgend jaar 15 augustus plaats. Voor het consortium vindt de eindoplevering plaats op 31 december 2015. 

Reageer op dit artikel