nieuws

Proef met natuursteen op latten in Haarlem

infra Premium

Proef met natuursteen op latten in Haarlem

De gemeente Haarlem laat op 16 en 17 augustus een deel van de beschadigde bestrating op het Stationsplein vervangen door Ecostone, een systeem van natuursteen op kunststof latten. Als de proef slaagt, kunnen ook andere delen worden hersteld.

Volgens de gemeente heeft het intensieve gebruik door bussen op een aantal plaatsen geleid tot schade aan de bestrating. Hoewel proeven elders in de stad een positief resultaat hadden, blijkt de in 2011 uitgevoerde verharding van het Stationsplein niet bestand tegen de zware belasting door de optrekkende, remmende en draaiende stadsbussen. Steven van Camp van Ecostone uit het Belgische Broechem durft een proef met zijn systeem aan, na overleg met de gemeente en aannemer Heijmans. Hij heeft wereldwijd ervaring met het herstellen van bestratingen van natuursteen. Meestal is de opbouw van het wegdek te star, bijvoorbeeld als de natuursteen op een traditionele manier op een cementgebonden ondergrond is gelegd. Volgens Van Camp kan de ondergrond dan breken door vermoeiing, evenals de straatstenen. Ecostone bestaat uit door midden gezaagde natuurstenen, zodat de bestrating de helft dunner uitvalt. De stenen worden op latten van kunststof op de bodem gelegd. De voegen worden gevuld met een materiaal dat kleine bewegingen van het wegdek kan volgen. Van Camp verwacht dat de Ecostone-bestrating de belasting door de bussen goed zal opnemen en verdragen.

Reageer op dit artikel