nieuws

Korreltechnologie Nereda versnelt zijn veroveringstocht

infra Premium

Korreltechnologie Nereda versnelt zijn veroveringstocht

Zuiveringstechnologie Nereda versnelt zijn veroveringstocht. Vanaf alle continenten komen bezoekers naar Nederland om te bekijken hoe korrels volvretende bacteriën vuil water weer schoon maken.

“Elke week hebben we bezoekers op de installaties in Epe, Garmerwolde of Vroomshoop”, zegt René Noppeney, internationaal directeur waterproducten en vernieuwing van Royal Haskoning­DHV. “Nederland is het visitekaartje voor de vinding van Mark van Loosdrecht. Mooi dat de hoogleraar uit Delft voor zijn werk de Spinozaprijs krijgt.”

Patenthouder Royal HaskoningDHV pakte in de eerste helft van het jaar acht Nereda-projecten op: zes in Brazilië, twee in Ierland. Ook in Portugal, Zuid-Afrika en Polen wordt de technologie toegepast. In 2012 had Nederland de primeur met de ingebruikname van de installatie in Epe.

Sterke punten

“Verschillende factoren maken Nereda zo aantrekkelijk. De fysieke voetafdruk is vier keer zo klein, de installatie gebruikt minder dan de helft energie en werkt zonder chemicaliën. Dat zijn sterke punten.”

De opdrachten komen op diverse manieren binnen. “Al onze 7000 medewerkers zetten Nereda in de markt, als mogelijkheid. Vandaag nog, via onze lokale vestiging in de Filippijnen. Belangrijk zijn ook de partners. Zo werken we in Brazilië met aannemer Odebrecht. In Nederland zijn waterschappen, Imtech en GMB partner, in Engeland Imtech.”

Succes in Brazilië

Het succes in Brazilië laat volgens Noppeney goed zien dat Nereda zowel in kleine als in omvangrijke installaties werkt. In Recife wordt het afvalwater voor 1,1 miljoen mensen gezuiverd.

“De markten bieden twee goede kansen: nieuwbouw en vervanging. In Brazilië wordt 30 procent van het water gezuiverd. De regering wil dat naar 90, mogelijk 100 procent brengen. Dat is een goede markt voor nieuwbouw. Engeland of Ierland zijn vooral vervangingsmarkten. Zo hebben we momenteel, in allerlei fases, tientallen orders in portefeuille, uit alle continenten.”

Reageer op dit artikel