nieuws

Heijmans lijdt verlies door wegendivisie

infra

Heijmans lijdt verlies door wegendivisie

Heijmans is terug bij af. Over het eerste halfjaar leed het bedrijf een verlies van 
8 miljoen euro. De infradivisie was dit keer de dissonant.

Een bouwbedrijf als waterbed. Het moet voor Heijmans’ bestuursvoorzitter Bert van der Els frustrerend zijn: een paar jaar geleden moest hij een vervelende oneffendheid de kop indrukken. Utiliteitsbouw kampte met zware verliezen. Het management functioneerde onvoldoende, terwijl ook woningbouw een vervelende bobbel was.

Net nu Van der Els het waterbed weer vlak dacht te hebben, springt de volgende bobbel op. Dit keer is het het Nederlandse infrawerk dat een heel slecht eerste halfjaar draaide. Operationeel werd een verlies geleden van 12 miljoen euro. Oorzaak: de sterke concurrentie bij regionale projecten en de lage marges bij grote uitvoeringsprojecten.

Die marges zij schrikbarend verslechterd. In 2012 was de operationele marge nog 4,3 procent. In het eerst halfjaar van 2014 zakte die tot -1,5 procent. “De marges die we drie jaar geleden hadden, zijn de projecten die we acht jaar geleden binnenhaalden”, verklaarde Van der Els woensdag de teruggang.

Pas dit jaar dringen volgens de bestuursvoorzitter de gevolgen van de crisis door in de omzetcijfers bij infra. Van der Els waarschuwt dat de margedruk voorlopig aanhoudt. In de pijplijn zit nog meer werk waaraan het bedrijf slecht zal verdienen. Bij de projecten die recent werden binnengehaald, is de marge “duidelijk beter”.

Voor projectontwikkeling en woningbouw geldt een bijna vergelijkbaar verhaal. Dit jaar werden nog verliezen gedraaid. Maar de operationele marges van -4,6 procent (projectontwikkeling en woningbouw) van vorig jaar zijn inmiddels verbeterd naar -1,6 procent (projectontwikkeling) en -3,3 procent (woningbouw). Met de aangetrokken woningmarkt gaan ook de marges straks weer omhoog, verwacht Heij-mans. Maar ook hier zitten in de pijplijn nog woningbouwprojecten met magere verdiensten, zegt directeur wonen Ton Hillen.

Woningprojecten

Dat de rendementen voor projectontwikkeling van woningen dun zijn, komt volgens Hillen ook doordat Heij-mans de afgelopen periode veel tijd en geld in de voorbereiding van aankomende woningprojecten stak. Het bouwconcern wil het woningaanbod klaar hebben als de vraag verder oploopt. Het was daarom bij Heijmans binnen (projectvoorbereiding) druk, terwijl het buiten, op de bouwplaats rustiger was geworden.

“Een halfjaar met twee gezichten”, typeerde Van der Els 2014 tot nu toe. De omzet daalde met 10 procent, maar aan de andere kant groeide de orderportefeuille fors.

De drukte komt er weer aan, schetste Van der Els de horizon. De inspanningen aan de voorkant betalen zich uit met de fors vollere orderportefeuille. Heijmans zag de woningverkopen vergeleken met het eerste halfjaar met 25 procent stijgen. Vooral particulieren kochten een woning van de Brabanders.

Opdrachten

De orderportefeuille van Heijmans groeide de eerste zes maanden van dit jaar fors, van 1,6 miljard euro eind 2013 tot bijna 2,3 miljard euro eind juni. Elke maand werd gemiddeld voor ruim 100 miljoen euro aan werk binnengehaald. De infradivisie haalde enkele grote vissen binnen, waaronder de N23 (Westfrisiaweg), A9 (Gaasperdammerweg), A12, een nieuw ov-knooppunt op Schiphol en Bioscience Leiden. De utiliteitsbouwers mogen de Haagse Resident (nieuwbouw en renovatie) en de nieuwe kantoren voor RIVM en Eurojust bouwen. Ook op de woningmarkt is de werkvoorraad verbeterd. Tot en met juni 2014 verkocht Heijmans 482 woningen, tegen 386 woningen in dezelfde periode vorig jaar. Hiervan zijn 244 woningen verkocht aan particulieren (2013: 172). Voor woningcorporatie De Sleutels gaat Heijmans 338 woningen in Leiden bouwen. Heel veel profijt zal Heijmans dit jaar nog niet hebben van de gevulde orderportefeuille. Die betaalt zich voornamelijk uit in 2015 en 2016.

Reageer op dit artikel