nieuws

Europese subsidie voor infraprojecten

infra Premium

Europese subsidie voor infraprojecten

De Europese Unie stelt 95 miljoen euro beschikbaar voor achttien Nederlandse infraprojecten, waaronder de Twentekanalen (1 miljoen) en het scheepvaartknelpunt bij de Calandspoorbrug (5,5 miljoen). In totaal krijgen 106 zogenoemde TEN-projecten 320 miljoen euro. Gemiddeld bedraagt de subsidie voor projecten met een Nederlands belang 31 procent.

Daarnaast zijn miljoenen vrijgemaakt zodat Nederland samen met andere landen kan investeren in intelligente transportsystemen om vervoer binnen Europa efficiënter te maken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld navigatiesystemen worden ontwikkeld, waarmee vrachtwagenchauffeurs sneller kunenn weten op welke routes vertraging kan optreden en waar de beveiligde parkeerplekken het makkelijkst te bereiken zijn.

Ook krijgt Nederland subsidie om samen met andere landen een netwerk van tankstations voor waterstof aan te leggen langs belangrijke doorvoerwegen. Hierdoor kan de introductie van waterstofvoertuigen in Europa worden versneld, is de verwachting. Er gaat ook geld naar projecten met schonere schepen die op LNG varen.

Reageer op dit artikel