nieuws

Grond geperst tot duurzame beschoeiing voor oevers

infra

Grond geperst tot duurzame beschoeiing voor oevers

Met geperste grond vermengd met een bindmiddel, verstevigt Netics oevers en waterkeringen. Dat moet veel langer meegaan dan houten beschoeiingen.

Na uitvoerige proeven in het laboratorium ligt er sinds en paar weken een eerste proefstukje van de Geowall in Delft-Zuid. In dijkenproeftuin Flood Proof Holland zijn met een pers grote klinkers geperst uit zandige klei vermengd met een klein beetje kalk. Afgesmeerd met een mortel van dezelfde samenstelling is het niet meer als zodanig herkenbaar, maar Hugo Ekkelenkamp van Netics garandeert dat er stenen schuilgaan. De constructie wordt de komende maanden blootgesteld aan fikse waterstromen om te kunnen vaststellen hoe erosiebestendig de geperste grond is.

Ekkelenkamp en zijn collega Eldert Besseling ontwikkelen een grote pers die panelen perst van 1 bij 1 meter. In het ideale geval verplaatst die zich, als een soort tunnelboormachine langs de oever om die met gebiedseigen materiaal te versterken. Niet alleen boven, maar in veel gevallen ook onder water.

De gepatenteerde techniek van de Geowall is volgens het duo namelijk op alle soorten bodems toepasbaar. Op een veenbodem wordt gips toegevoegd, bij klei wordt kalk gebruikt; geblust of ongeblust. Samen met TNO doet Netics onderzoek naar natuurlijke binders waaronder puzzolanen. Bij een zandbodem is daardoor nog maar een paar procent cement nodig. Als onderwater persen niet lukt door de combinatie van grondgesteldheid, kan de pers volgens Besseling ook op een ponton worden geplaatst. Het geprefabriceerde element wordt vervolgens tegen de oever geplaatst en eventueel nog wat aangedrukt.

Netics werkt komend jaar met TNO, een Frans kennisinstituut en een Duitse universiteit aan een soort receptenboek. Daarin worden voor alle denkbare bodemsoorten en lokale omstandigheden de ideale combinatie van binder, persdruk en constructiedikte bepaald. Besseling sluit niet uit dat daarin ook waterglas als binder zal zijn opgenomen. Deltares boekte daar ooit veelbelovende resultaten mee bij onderzoek naar zogeheten versterkt sediment. Maar het materiaal hardt snel uit en kan problemen opleveren bij de uitvoeringen.

 

 

Gewichtsconstructie

Netics wil binnenkort een substantiële proef starten in een boezemkade. Daarover zijn gesprekken gaande met een waterschap. Besseling “Omdat we een gewichtsconstructie maken in plaats van een flexibele constructie zoals bij houten damwandplanken, hoeven we niet diep onder de waterbodem af te graven en te persen. Onze oplossing blijft onder het eigen gewicht staan.”

Besseling en Ekkelenkamp zijn zes jaar terug samen gaan ondernemen. De waterbouwers die bij respectievelijk Arcadis en BAM Infraconsult werkten wilden directer met innovaties aan de slag dan mogelijk bleek binnen de context van een groot ingenieursbureau. Ze opereren vanuit een kantoor in Alblasserdam.

Tot nu toe waren ze vooral druk met baggertubes, waarmee ze heuse dijken opbouwen. Dit voorjaar is nog de kade van de Enkele Wiericke in Zuid-Holland versterkt met de techniek van het duo. De slimme toepassing van geotubes bezorgde het jonge bedrijf een 23ste plaats in de MKB Innovatie top 100. “In Engeland zijn we dicht bij een grootschalig project”, vertelt Besseling.

Verder probeert Netics samen met BAM ook Ecobeach verder te brengen. Dat is een van oorsprong Deense techniek waarbij verticale drainagepijpen in het strand worden aangebracht. Ekkelenkamp: “Niemand weet precies hoe het werkt, maar de buizen houden het zand vast en raken langzaam bedolven onder een dik pakket. Een proef bij Egmond was erg succesvol.”

 

 

Natuurvriendelijk

De constante in deze en andere ontwikkelingen waaraan Netics werkt is dat grondtransporten, zo kenmerkend voor de waterbouw, niet nodig zijn. Materialen worden ter plekke verwerkt. Met zoveel mogelijk natuurvriendelijke toevoegingen worden reststoffen zelfs opgewerkt tot bouwmaterialen. In Duitsland gaat Netics binnenkort aan de slag met een variant op de Geowall. Daar wordt eendijk versterkt door een laag bagger op de kruin aan te brengen, er een binder doorheen te roeren en het vervolgens flink aan te stampen.

Ecobouw

Meer duurzame oplossingen voor de waterbouw komen aan de orde op dinsdag 23 september op Ecobouw, een kennisevenement tijdens de Dutch Green Building Week 2014.

www.ecobouw.net

Reageer op dit artikel