nieuws

Let it glow

infra Premium

Let it glow

“Let it glow, let it glow” in plaats van “let it snow, let it snow”! Die regels zullen gisteravond misschien bij de bezoekers zijn opgekomen bij de officiële opening van de eerste 500 meter ‘smart highway’ in Oss. Ontwerper Daan Roosegaarde – die de slimme snelweg samen met Heijmans ontwikkelde – en minister Schultz (infrastructuur en milieu) waren erbij.

De belijning op de snelweg licht ’s avonds op door energie uit zonlicht die overdag is opgeslagen. Op donkere dagen, wanneer er te weinig uv-licht op de belijning is gevallen, krijgen de glowing lines hulp van een stroompuls. Daarvoor is in de belijning ook een stroomdraadje opgenomen. Maar veel stroom vragen de glow-in-the-dark lijnen niet, verzekert innovatiemanager Jos Heerkens van Heijmans. Hooguit een halve watt per strekkende meter.

Bekijk ook het foto-album op facebook!

Reageer op dit artikel