nieuws

Mkb-wegenbouwers zien brood in ‘groen’ asfalt

infra

Mkb-wegenbouwers zien brood in ‘groen’ asfalt

Asfalt laat zich prima mengen met biologische (afval)producten als houtsnippers en lijnzaad. Het Asfalt Kennis Centrum heeft hoge verwachtingen van ‘Lynpave’. Dit ‘groene’ alternatief voor bitumen wordt samen met de Universiteit Wageningen getest en gepatenteerd.

Houtsnippers en lijnzaad in alternatieven voor bitumen

In het testcentrum, opgezet door twaalf mkb-wegenbouwers, laat directeur Paul Landa vol trots de zandkleurige samengeperste ronde blokken zien die momenteel uitgebreid worden beproefd op kwaliteit en duurzaamheid.

Zodra de patentprocedure rond is, kan het product zich op de Nederlandse wegen bewijzen. De verwachting is dat veel opdrachtgevers wel oren zullen hebben naar een zwart asfalt dat toch ‘groen’ is. Lynpave kan worden gebruikt als verjongingsmiddel voor bitumen, maar ook om bij te mengen in plaats van bitumen. Het kan desgewenst ook zijn eigen natuurlijke kleur houden, maar dan is het vooral bruikbaar als halfverharding.

In een recreatiegebied in Zuid-Holland ligt al Lynpave op de wandel- en fietspaden. “Het lijkt op een zandpad, maar is onkruidvrij en veel sterker”, licht Landa toe.

De ontwikkelaars van het nieuwe product gingen niet over één nacht ijs. Sinds 2010 werkt het kenniscentrum samen met het Nederlands Cluster Organisatie Bouwstoffen en de universiteiten van Wageningen en Groningen om het idee van ‘biobased asfalt’ uit te kristalliseren. Bovendien zijn alle officiële LCA-procedures doorlopen. “Het weghalen van groen langs de wegen kost opdrachtgevers nu vooral geld en op deze manier kan het biologisch afval perfect een herbestemming krijgen bij wegreparaties, maar ook voor nieuw asfalt. Tot nu toe zijn bijna alle groene bijproducten geschikt gebleken om bij te mengen, zoals boomschors, gras, houtsnippers en vlas. En ja, dat pakt in totaal iets duurder uit dan het bijproduct van olie.”

Het alternatief voor asfalt past perfect in de trend van duurzaam inkopen en vergroening. Het is volledig recyclebaar. Er is met de producten Leab van BAM en Hera van Volker Wessels breed ingezet op het groener produceren van asfalt, bij lagere temperaturen en minder CO2-uitstoot. Maar dit product maakt asfalt letterlijk groener. Opmerkelijk is dat de toepassing komt vanuit het midden- en kleinbedrijf. “Wij timmeren ook aan de weg. De kennis zit echt niet alleen bij de ‘grote jongens’. Onze innovaties zijn straks beschikbaar voor iedereen, want we hebben geen behoefte om Calimero te spelen”, vult voorzitter Teus de Wit namens de twaalf wegenbouwers aan.

Beide asfaltexperts vrezen dat Lynpave voorlopig niet op de Nederlandse snelwegen zal liggen, al zou dat prima kunnen. “Rijkswaterstaat beperkt zich vooral tot zoab en het optimaliseren daarvan.” Maar daar heeft het Asfalt Kennis Centrum Rubberpave voor op de plank liggen.

Innovatieve asfaltproducten

• Schuimbitumen

Waterbestendige bitumen, bestand tegen overstroming en langdurig onder water staan. Toegepast bij het Ruimte voor de Rivierproject in de Overdiepse Polder

Lynpave ‘biobased’ bindmiddel (Canada, zie foto)

Biobased bitumen verjongingsmiddel

COLT polymeer/wax additief (VS)

Voor CO2- en geluidsreductie

Rubberpave (VS)

Autobandenrecycling in bitumen dat het natte en droge proces combineert. Doelstelling is 10 decibel geluidsreductie en een lange levensduur

Hexagonpave (Rusland)

Basaltwapening, sterker dan staal

Reageer op dit artikel