nieuws

Elke maand een Eiffeltoren

infra

Elke maand een Eiffeltoren

Van de funderingspalen voor de 43 windmolens van Luchterduinen is er niet een gelijk. SIF in Roermond walst ze uit ongekend dikke staalplaten.

De funderingspalen die ruim twintig meter in de zeebodem worden gedreven zijn nog een maatje groter dan de masten van de windmolens die daar bovenop komen. SIF, groot geworden in de bouw van industriële drukvaten legt zich sinds eind jaren ’90 toe op de bouw van deze zogeheten monopiles. Walsen, kranen en lasopstellingen in de bedrijfshal in Roermond zijn allemaal van de buitencategorie.

In een kwartiertje is een 30 ton zware en acht centimeter dikke staalplaat gebogen tot een hoepel. Uit twintig van die hoepels wordt een paal samengesteld van gemiddeld 65 meter lengte en een gewicht van 650 ton. SIF kan per week vier van dit soort palen realiseren. Iedere maand verwerkt het bedrijf een Eiffeltoren aan staal tot monopiles. De productie vindt plaats onder toeziend oog van een leger van kwaliteitsbewakers van SIF zelf, hoofdaannemer Van Oord en opdrachtgever Eneco. Bij de afname komen er vaak nog certificeerders van DNV GL over de vloer. Volgens commercieel directeur Michel Kurstjens van SIF valt er op dit terrein nog veel te winnen.“ Het wiel wordt op dit moment op teveel plekken tegelijk uitgevonden. Engelsen, Duitsers en Nederlanders ze hebben allemaal hun eigen manier waarop ze monopiles en andere onderdelen voor windmolens bouwen, gebaseerd op eigen normen. Door dat te standaardiseren kan er flinke winst worden geboekt en kunnen schaalvoordelen beter benut.”

Bekijk het fotoalbum op facebook

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels