nieuws

22 hectare nieuw land voor Centrumeiland

infra

22 hectare nieuw land voor Centrumeiland

De ontwikkeling van IJburg mag zijn stilgelegd, begin volgend jaar levert Boskalis zomaar 22 hectare nieuw land op. Het gaat om land voor het Centrumeiland.

De eerste aanzet voor Centrumeiland is twee jaar terug al gemaakt. Deze keer maakt aannemer Boskalis eerst een 600 meter lange luwtedam richting de Diemervijfhoek. Die beschermt de oevers van het nieuwe land tegen de opvallend sterke stroming op het IJmeer. Bovendien voorkomt zij de verspreiding van slib dat vrijkomt door het baggerwerk.

Beschermd door de dam kan het nieuwe eiland onder strandprofiel worden aangelegd. De oever krijgt een hellingshoek van ongeveer 1:30. Veel flauwer dan de rest van IJburg, waar 1:3 of 1:4 is toegepast. Het flauwe talud levert betere recreatiemogelijkheden op.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over het Centrumeiland

Reageer op dit artikel