nieuws

Netbeheerders anticiperen op groei private energie

infra

Netbeheerders anticiperen op groei private energie

Beheerders van elektriciteitsnetten in Nederland anticiperen op een explosieve groei van de hoeveelheid decentraal opgewekte duurzame energie. “Het licht gaat niet uit”, verzekert Peter Molengraaf.

Molengraaf is bestuursvoorzitter van Liander en tevens voorzitter van de brancheorganisatie voor de beheerders van gas- en elektriciteitsnetten, Netbeheer Nederland. De opgave voor de toekomstige energievoorziening ligt volgens hem in het “verslimmen” van energienetwerken in combinatie met tijdelijke opslag.

Een en ander is nodig om de toekomstige pieken in de elektriciteitsproductie te kunnen opvangen. Op tijdstippen met veel zon en wind kunnen anders problemen ontstaan. De beoogde aanpak zorgt tevens voor een efficiëntere aanwending van de beschikbare duurzame energie. Problemen zoals voorzien door Maurits van Oranje van The Source, die in Cobouw waarschuwde dat het elektriciteitsnet dreigt te “smelten” als op grote schaal nul-op-de-meterrenovaties worden uitgevoerd, zijn volgens Molengraaf niet aan de orde.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels