nieuws

Nieuwe kans voor alliantiecontract

infra Premium

Bouwprojecten verlopen stroef als opdrachtgever en opdrachtnemer elkaar niet als gelijkwaardige partners beschouwen. Topman Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat pleit daarom voor meer passie, trots en samenwerking.

Topman Rijkswaterstaat: Uiterlijk volgende zomer nieuw project

De crisis zet de prille stappen op de weg van co-creatie en samenwerking onder druk, maar Dronkers weigert daardoor van zijn nieuwe koers af te wijken. De zijstap om de kwaliteit van bouwprojecten eenzijdig te willen regelen via certificering en externe borging, noemt hij een dwaalspoor. “Kennis hoort aan beide zijden aanwezig te zijn. Een bouwproject is geen pakje boter en is per definitie complex. Minimaal 90 procent van de energie hoort te gaan zitten in de uitvoering en niet in allerlei bijzaken. De sfeer van claims en ‘penalties’ past niet bij het streven om projecten sámen tot een goed einde te brengen. Verbinding verdient waardering, ook in geld, maar ontbinding moet worden gestraft”, stelt hij in ferme taal tijdens het evaluatiecongres van de A2 Hooggelegen. Dit project is mede dankzij het alliantiecontract binnen tijd en budget en zonder strubbelingen verlopen.

Centraal

Rijkswaterstaat kiest uiterlijk volgende zomer een nieuw alliantieproject. En ook de BVP-aanpak (prestatie-inkoop) krijgt wat hem betreft ruim baan omdat de onderlinge relatie daarbinnen centraal staat. Tegelijk worstelt de topman met een aantal lopende bouwprojecten die stroef verlopen, tot wederzijdse frustratie van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. De lage inschrijfprijs in combinatie met de werkhonger en de crisis lijkt daar debet aan. Dit fenomeen speelt onder meer bij de Tweede Coentunnel, A4 Midden-Delfland en de A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Dronkers noemt desgevraagd de A2 Maastricht als voorbeeld van een relatief goede en soepele uitvoering. Hij wijst erop dat de manier van samenwerken tussen Rijkswaterstaat en bouwers (“het woord aannemer suggereert geen gelijkwaardigheid”) losstaat van de contractvorm, maar alles heeft te maken met omgang en houding. “Inspiratie, verbinding en trots regel je niet met een contract.”

Reageer op dit artikel