nieuws

Af en toe naar boven om op te warmen

infra Premium

Af en toe naar boven om op te warmen

Het water in de toekomstige parkeergarage van de provincie Friesland is een paar graden boven nul. Ondanks zijn isolerende pak en drie paar wollen sokken komt duiker Bart Smit van Aquatech Diving uit Joure regelmatig boven om zijn voeten te warmen aan een elektrisch kacheltje.

Achthonderd schotels bevestigt hij aan ongeveer evenveel trekankers, die de kuip van de garage straks op zijn plek moeten houden. Het bouwwerk heeft een betonnen bodem van een meter dik, maar de opwaartse krachten van het grondwater drijven de kuip toch omhoog. In het donkere water draaien ze op 8 meter diepte op de tast een moer op het trekanker, leggen daar de schotel op en zetten ‘m vast met een tweede moer.

De duikers werken in tweeploegendienst. Met een hogedrukspuit halen ze aangekoekte groutspecie en andere ongerechtigheden weg. Het werk gebeurt in opdracht van hoofdaannemer Heijmans Infra. De parkeergarage komt vlak bij het provinciehuis in het centrum van Leeuwarden en krijgt 256 plaatsen.

Reageer op dit artikel