nieuws

Vissluis trekt veel bekijks

infra Premium

Vissluis trekt veel bekijks

Van heinde en verre komen belangstellenden naar de Berflobeek in het Overijsselse Hengelo om er naar een vissluis te kijken. Waterschap Dinkel en Regge zegt er een landelijke primeur mee te hebben.

Aan de basis van de vissluis ligt de aanleg van het waterbergingsgebied Westermaat tussen de rioolwaterzuivering Wegtersweg en de nieuwe fietssnelweg F35. In de Berflobeek was eerder een stuw gebouwd. Die bleek een onneembaar obstakel voor vissen. De Kaderrichtlijn Water schrijft voor vissen echter een ongehinderde doortocht voor.

Met aannemer Oranjewoud Realisatie ontwikkelde het waterschap een alternatief: de vissluis. Dat is weinig meer dan een betonnen bak die minder plaats inneemt dan een vistrap. Het technische principe is nagenoeg gelijk aan dat van de scheepvaartsluis: de constructie brengt vissen van het ene niveau naar het andere. Een zonnepaneel voorziet de gemotoriseerde ‘sluisdeuren’ van elektriciteit.

Reageer op dit artikel