nieuws

Training leert grondwerker graafschade te voorkomen

infra Premium

Personeel van grondroerders leert ‘in het veld’ zorgvuldig en veilig te graven om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Brancheorganisatie Cumela Nederland voor ‘specialisten in groen, grond en infra’ belegt daarvoor in december een tweedaagse cursus.

‘In het veld’ is bij IPC Groene Ruimte in Arnhem, praktijkcentrum voor groenspecialisten en vakmensen in de buitenruimte. Daar zijn enkele proefvelden voorzien van kabels en buizen. Uitvoerders, machinisten en grondwerkers leren in die velden te graven zonder dat ze de ondergrondse infrastructuur beschadigen. Dat gebeurt aan de hand van een grondkaart met informatie over wat er in het desbetreffende gebied aan ondergrondse infrastructuur ligt. De deelnemers graven aan de hand van Klick-meldingen en signalen van detectoren proefsleuven in de trainingsvelden om te zien of de werkelijkheid overeenkomt met de theorie.

“Zorgvuldig en veilig graven en werken is vooral een kwestie van overleg tussen de werkvoorbereiding en de mensen buiten”, zegt Erna Berends die voor Cumela de training ontwikkelt. Werkvoorbereiders konden al eerder een theoretische cursus volgen om graafschade te voorkomen. De nieuwe training legt de nadruk op onderlinge communicatie en samenwerking; aspecten die eerder niet aan de orde kwamen.

De training van december is bedoeld voor honderd werknemers die onder de cao voor ‘landbouwvoertuigen exploiterende ondernemingen’. Werknemers van andere bedrijven kunnen onder andere voorwaarden meedoen. Als de training aanslaat ligt er volgens Berends mogelijk een vervolg in het verschiet. De training wordt afgesloten met een verklaring van deelname. Een certificaat zou niet handig zijn, vindt Berends. “Dan moet je halverwege de tweede dag al beginnen met toetsen. We willen liever zoveel mogelijk tijd besteden aan het werk in het veld.”

Extra

Agentschap Telecom liet intussen weten dertig bedrijven die relatief veel schade veroorzaken met graafwerk extra te controleren. MKB Infra zegt blij te zijn met de extra aandacht. In Nederland ligt meer dan 1,75 miljoen kilometer kabels en leidingen in de grond. Bij ongeveer 10 procent van alle graafwerkzaamheden ontstaat schade aan deze infrastructuur. Cumela komt tot zo’n 40.000 schadegevallen per jaar met een directe schadepost van ruim 27 miljoen euro per jaar.

Reageer op dit artikel