nieuws

Luxe kamers in een kraan

infra Premium

Luxe kamers in een kraan

De ‘hotelkraan’ voor het Amsterdamse IJ is in het weekeinde in Franeker voor transport op een ponton getakeld.

NDSM-kraan nummer 13 stond jarenlang werkloos langs het IJ in Amsterdam en is in Franeker tot hotelkraan verbouwd. Morgen worden alle onderdelen als een bouwpakket weer in elkaar gezet. Opdrachtgever Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam laat drie luxe kamers bouwen – in de machinekamer, in de cabine van de machinist en vlak erboven – alsmede een jacuzzi op de 60 meter lange giek.

De hotelvoorzieningen geven op een maximale hoogte van 50 meter een formidabel uitzicht over het IJ en de stad. De machinekamer verkeerde in deplorabele staat en is compleet opnieuw gebouwd. Op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bij de nieuwbouw rekening gehouden met de maat en vormgeving van de platen in dit onderdeel van het rijksmonument. Vrijwel alle staalwerk is opnieuw gesneden, omdat dat sneller ging dan renovatie. Scheepswerf Jelle Talsma BV in Franeker is in de bouwvakvakantie met de werkzaamheden begonnen om deze maand klaar te zijn.

Reageer op dit artikel