nieuws

‘Lees de bijsluiter bij bodeminjectie’

infra Premium

‘Lees de bijsluiter bij bodeminjectie’

Het antwoord op problemen met bodeminjecties is zeker niet het werken met een golffront van gel. Goed bodemonderzoek en monitoring tijdens de uitvoering zijn volgens hoogleraar Almer van der Stoel veel belangrijker.

Van der Stoel reageert op een pleidooi van Patrick Wolfs van injectiebedrijf Soil ID afgelopen week in Cobouw. Waar het volgens Van der Stoel vooral mis gaat is dat er vaak te weinig grondonderzoek wordt gedaan vooraf. Zo wordt lang niet altijd goed gekeken of de bodem ter plekke wel goed te injecteren is. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er stoorlagen zijn die bodeminjectie minder effectief maken.

Daarnaast vindt hij monitoring tijdens de uitvoering cruciaal. Het is belangrijk om te weten hoeveel waterglas er door elk injectieslangetje de grond in is gegaan en met wat voor pompdruk dat gebeurde. Het gevaar wanneer je met veel geweld gel in de bodem injecteert is volgens Van der Stoel dat je niet de poriën tussen de zandkorrels opvult, maar dat je scheuren forceert in de bodem.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel