nieuws

Grote order dijkverbetering voor Mourik in eigen ‘achtertuin’

infra Premium

Grote order dijkverbetering voor Mourik in eigen ‘achtertuin’

Aannemingsbedrijf Mourik gaat de dijk langs de Lek van Kinderdijk tot Schoonhovenseveer verbeteren. Met het project is een aanneemsom gemoeid van bijna 60 miljoen euro.

De opdracht is afkomstig van het waterschap Rivierenland. Mourik trekt bij de uitvoering op met De Vries & Van der Wiel en Martens en Van Oord. Het drietal heeft daarvoor de combinatie Dijkverbetering Molenwaard gevormd. Directeur Jaap Kruijt van Mourik Groot-Ammers spreekt over een bijzondere klus. “Het is natuurlijk een geweldig groot project, in omvang en tijd. Je hebt het toch over 16 kilometer dijk en een uitvoeringsperiode van vier jaar”, zegt hij. “Het werk is bovendien complex, omdat de woningen langs de dijk blijven staan. Dat betekent dat je constructies moet verzinnen om de stabiliteit te garanderen.”

Daar komt nog bij dat het project praktisch in de achtertuin van Mourik plaatsvindt. “Ons hoofdkantoor ligt aan deze dijk. We krijgen te maken met omwonenden uit onze eigen gemeente. Ja, ik denk dat het een voordeel is dat we hier bekend zijn. De gemeente vindt het zelf ook prettig dat wij dit project doen. De werkzaamheden zullen worden gecoördineerd vanuit het voormalige gemeentehuis van Groot-Ammers, dat aan de overzijde van ons kantoor ligt. Dat is toch wel speciaal.”

De Vries & Van der Wiel is er volgens Kruijt bij gehaald voor de natte bouw, Martens en Van Oord brengt zijn kennis en kunde op het vlak van grond en grondstoffen in.

Om natte voeten bij een stijgend waterpeil in de toekomst te voorkomen, zullen zij binnendijks grond aanbrengen. Op drie locaties worden bovendien diepwanden aangebracht in de kruin van de dijk ter versterking.

“In het binnentalud van de dijk gaan we damwanden en palenwanden aanbrengen”, licht projectdirecteur Kees Scheer van Mourik toe. “Dat is een precies karwei omdat we dat vlakbij aangrenzende woningen doen. We hebben voor dit onderdeel aansluiting gezocht bij Besix/Franki en ABT.” Verder stroomafwaarts, bij de jachthaven van Streefkerk en bij de Ammerse Kade in Groot-Ammers, zal de dijk een stuk worden verlegd om zo het water meer ruimte te geven en overlast te voorkomen.

De werkzaamheden starten volgende week en moeten uiterlijk 1 juli 2017 afgerond zijn.

Reageer op dit artikel