nieuws

Flaneren langs het IJ

infra Premium

Flaneren langs het IJ

Werknemers van aannemingsbedrijf Dekker uit Krabbendam plaatsen tegenover het IJdock de betonnen elementen van een nieuwe kaderand. De openbare ruimte op het Westerdokseiland krijgt een heel ander aanzien.

Aan de zuidelijke IJ-oever komen een vrijliggend fietspad en een breed trottoir. Als binnen een paar jaar ook de bouw van de Noord-Zuidlijn is afgerond, kunnen de Amsterdammers langs het IJ flaneren; van de Houthavens in het westen tot de cruiseterminal in het Oostelijk Havengebied.

Als de werkzaamheden aan de bestrating zijn afgerond, zal op het Westerdokseiland nog maar weinig herinneren aan de oorspronkelijke functie van het 170-jaar oude kunstmatige eiland in het IJ. Tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw lag er een in onbruik geraakt spooremplacement met diverse dienstwoningen en douaneloodsen. De afgelopen tien jaar zijn er zo’n duizend appartementen, een hotel, kantoren en het door Claus en Kaan ontworpen Paleis van Justitie gebouwd.

Reageer op dit artikel