nieuws

Verjonging asfalt met oliecapsules

infra

Asfalt met oliecapsules. Dat is nieuwste vondst van Erik Schlangen op het gebied van zelfherstellende materialen. De Delftse hoogleraar zoekt nog naar geld om zijn vinding op te schalen. Hij verwacht dat ‘gewoon’ zoab met zijn nieuwste toevoeging zeker twee keer zo lang meegaa t.

Zoab vero ude rt wanneer het wordt blootgesteld aan uv-licht en oxidatie. De bitumen verliezen hun flexibiliteit, waardoor het grint loskomt. Dat gaat dan rondspatten, met op de korte termijn gevolgen in de trant van gebroken autoruiten en op de lange termijn ‘potholes’ in het wegdek. Dit kun je uitstellen door het asfalt te voorzien van oliecapsules. Die knappen wanneer de bitumen in het asfalt hard wordt en geven het een verjongingskuur. Aangezien het knappen mechanisch samenhangt met het verharden, gebeurt dit altijd op het juiste moment. Zonder dat de mens er iets aan hoeft te doen. En dat maakt het een aantrekkelijk alterna tief voor asfalt met staalwolvezels. Dit is Schlangens vorige asfaltvondst, die in 2010 voor het eerst is getest op de A58 bij Vlissingen en sindsdien door Heijmans op meerdere plekken is toegepast.

Oliecapsules hebben twee voordelen ten opzichte van staalwolvezels. Ten eerste het eerder genoemde feit dat ze automatisch werken. Staalwolvezelasfalt werkt door verwarming, wat betekent dat er een vrachtwagen langs moet komen met een inductiespoel die het geheel precies voldoende opwarmt. Het tweede voordeel is de olie daadwerkelijk doordringt in het bitumen en het zo intrinsiek verbetert. De staalwolvezels daarentegen, zorgen slechts dat het bitumen even warm wordt, zodat het zich weer kan hechten aan het grint. Het verouderingsproces gaat daarna gewoon door – en sneller dan de eerste keer. Het is dus meer een lapmiddel. Schlangen: “Misschien zit de optimale oplossing wel in een combinatie van de staalvezels met de capsules. Dan heb je het tegengaan van de veroudering en het ‘snel’ kunnen repareren van het asfalt gecombineerd.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels