nieuws

Van band naar band naar band

infra

Met vier mobiele rupstransportbanden brengt De Waard Grondverzet het funderingsmateriaal op zijn plek voor windmolenpark Noordoostpolder. De bijzondere configuratie ontziet de IJsselmeerdijk.

Het funderingsmateriaal voor de windmolens net achter de IJsselmeerdijk wordt per schip aangevoerd.

De schepen worden gelost met een overslagkraan op een ponton dat is uitgerust met een eigen 30 meter lange transportband. Die legt het gebroken puin en de slakken op een mobiele transportband, een Telestack, onder aan de dijk. De transportband is op haar rupsonderstel zo opgesteld dat het lokaal verkeer er ongehinderd onderdoor kan. Hij levert zijn lading af op een volgende machine net onder de kruin van de dijk. Van daaraf gaat het via nog eens twee machines richting de nieuw aangelegde kavelweg die de windmolens met elkaar gaat verbinden. Met zijn vieren overbruggen de Telestacks in totaal 85 meter. Ze voorkomen volgens Peter Voolstra van Van der Spek Vianen duizenden bewegingen van zwaarbeladen vrachtwagens. Het waterschap was daar fel tegen gekant, omdat de dijk een primaire waterkering is.

De Waard zet één transportband uit de eigen stal in. De andere worden gehuurd van Van der Spek dat daarvoor speciale nieuwe rupsmobiele transportbanden bestelde bij de Ierse fabrikant.

Omdat de transportbanden geen lading mogen lekken, zijn extra schrapers aan de onderkant aangebracht. Zodra het materiaal van de band is gevallen is en de band na de bocht weer terugloopt, wordt hij schoon geschraapt met een kunststof strip. Dat is volgens Voolstra des te belangrijker omdat het meeste materiaal half-nat aankomt en aan de band blijft plakken. Het materiaal dat wordt afgeschraapt valt alsnog in de bak van de volgende Telestack en vervolgt zijn route. De bijzondere opstelling zal ruim een half jaar in gebruik zijn en in die tijd vier keer van plaats veranderen.

Reageer op dit artikel