nieuws

‘Onderhoud gemeenten komt 
onder druk te staan’

infra

‘Onderhoud gemeenten komt 
onder druk te staan’

Gemeentelijke wegen, gebouwen en onderhoud krijgen de grootste klap door decentralisatie. In 2017 hebben gemeenten meer taken en 6 miljard minder te besteden.

Gemeenten moeten drastisch snijden in investeringen in onderhoud, wegenbouw en ruimtelijke ordening, hoewel de grootste tekorten ontstan in het sociale domein. Dat concludeert Maarten Allers, hoogleraar economie in Groningen en verbonden aan het onderzoeksinstituut Coelo (Centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden).

Bezuinigingen op het gemeentefonds en overheveling van sociale taken gaan gepaard met 20 procent kleinere budgetten, ofwel 3 miljard euro. Uit het onderzoek van het Coelo, in opdracht van de VNG, blijkt dat gemeenten verschillende niveaus van voorzieningen hebben. Burgers gaan die verschillen niet accepteren, voorspelt het Coelo. Gemeenten moeten dus op andere wijze het gat op de begroting dekken. Wegen, openbare ruimte en andere voorzieningen liggen voor de hand.

Reageer op dit artikel