nieuws

Ballast langer in tunnelbak A4

infra Premium

Ballast langer in tunnelbak A4

BAM Civiel heeft de tweede stalen bak afgezonken voor het aquaduct in de A4 bij Leiderdorp. De 140 ton ballast waarmee de bak naar beneden wordt gedrukt, blijft dit keer wat langer liggen dan twee jaar terug, toen het eerste exemplaar werd afgezonken.

Na zes weken op de bodem van de Oude Rijn te hebben gelegen kwam het aquaduct plotseling bovendrijven. Het oppompprofiel dat voor de afdichting moest zorgen tussen de bak en de kesp op de bodem, was langzaam leeggelopen, waardoor water onder de bak was gestroomd. En doordat het ballastmateriaal al weer verwijderd was, kwam de bak spontaan naar boven.

Nu is gekozen voor plattere ballast, waar het scheepvaartverkeer over de Oude Rijn geen last van heeft. Verder is er volgens hoofd bedrijfsbureau Martin Potter van de combinatie BAM/Van Oord weinig veranderd aan de afzinkoperatie.

Reageer op dit artikel