nieuws

Meten is weten geldt ook voor sluisdeuren

infra

Meten is weten geldt ook voor sluisdeuren

Na drie weken van stremmingen zou eindelijk de nieuwe buitendeur van de Parksluizen in Rotterdam worden geplaatst. Maar de operatie waarbij de deur met zwaar materieel werd ingehesen, liep anders dan gepland: de deur paste niet. Even bijschaven was geen optie, vertelt woordvoerder Pascal Hofmann (Stadsbeheer).

Wat is er misgegaan?

“De deur bleek 2 centimeter te breed voor de sponning. De metalen constructie van onze drie sluisdeuren hebben dezelfde maatvoering, ze rouleren ook. Maar de houten sponning van die aan de Maaszijde blijkt toch af te wijken.”

Een meetfout?

“Dat zoeken we nog uit. Duidelijk is dat de nieuwe deur eerder wel aan de andere kant van de sluiskolk paste. Dat hij aan de buitenzijde niet past is uiteraard een flinke tegenvaller.”

Waarom moest de deur er eigenlijk uit?

“Hij had schade. Daar kwam bij dat de geleiderails waarover de deur rolt, bij openen en sluiten van de sluis, vervangen moest worden.”

Konden jullie hem niet even bijschaven?

“Heb je wel eens gezien hoe groot die deuren zijn? Ze zijn alleen al ruim 13 meter breed. Dat zou dagen werk kosten en dus een veel langere stremming. Dat kun je de scheepvaart niet aandoen.”

En nu?

“We hebben de oude deur maar teruggeplaatst. Dat kon, het is een weloverwogen besluit. De geleiderails was al vervangen. De deuk die er in zit kunnen we later bij regulier onderhoud repareren.”

Is de stremming opgelost?

“Die is voorbij. We hebben nu alleen nog te maken met de raadsvragen die erover zijn gesteld.”

O, dus nu volgt bij jullie intern een stremming?

“Zo zou ik het niet willen noemen, maar dat kost wel tijd. Maar dat is voor ons ook regulier werk.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels