nieuws

Ingenieurs slaan alarm over Stormvloedkering

infra

Ingenieurs slaan alarm over Stormvloedkering

Zes ingenieurs die nauw betrokken waren bij het ontwerp en de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde luiden de noodklok over de veiligheid tegen overstromingen. In een brief aan onder andere de Tweede Kamer waarschuwen ze dat door diepe kuilen in de zeebodem, ontstaan door de sterke stroming bij de kering, de stabiliteit van de Noord-Bevelandse oever direct gevaar heeft gelopen. Ondanks noodstortingen in de kuilen zou de situatie bij de kering op dit moment nog steeds onvoldoende gestabiliseerd zijn.

De ingenieurs wijten de problemen rond de stormvloedkering aan het wegvloeien van de benodigde kennis op waterbouwkundig gebied bij Rijkswaterstaat. “Wij hebben begin vorig jaar bij toeval geconstateerd dat RWS Zeeland ernstig in gebreke is gebleven. De noodzakelijke bestortingen waren sinds het jaar 2000 niet meer uitgevoerd”, zo schrijft het zestal. Ze dringen er bij de minister van Infrastructuur en Milieu op aan Rijkswaterstaat de ruimte te geven de verloren kennis weer op te bouwen. “De politiek is nu aan zet”, zegt Frank Spaargaren, die in 1971 hoofd was van de Dienst Uitvoering van de Westerscheldekering.              

Reageer op dit artikel