nieuws

Aannemer werkt door voor campus

infra

Oranjewoud Realisatie werkt in de vakantie door om de openbare ruimte van de vernieuwde campus Woudestein gereed te krijgen voor de opening. Dit complex van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaat op 5 september open. De campus is één van de projecten waarmee de EUR in de komende twintig jaar zijn internationale uitstraling wil verbeteren.

Rotterdam -Vanwege de vele aanpassingen in de planning, zegt Rob Wassenaar, was de herstructurering van Campus Woudestein geen eenvoudig project. Als projectmanager Wonen & Werken voor Oranjewoud Realisatie begeleidde hij de aanpak van de campus. “Een groot aantal partijen werkte gelijktijdig op de locatie om bijvoorbeeld een parkeergarage te bouwen en een studentenpaviljoen.” De aannemer, die achteraan in het proces komt, moet dan vooral flexibel zijn. “Als inrichter van de openbare ruimte zit je aan de staart van de werkzaamheden”, zegt Wassenaar. “Je kunt pas aan de slag als de andere partijen weg zijn.”

Kunstgrepen

Dat duurde soms langer dan verwacht, omdat bijvoorbeeld asbest opdook en leveringen te laat kwamen. “Er zijn vele kunstgrepen nodig geweest om het totale project tijdig te kunnen opleveren.”

Oranjewoud Realisatie maakte onder meer de Institutenlaan bouw- en woonrijp. “Het wordt een lommerrijke, statige laan”, zegt Wassenaar. Een evenwichtsconstructie van ruim 2500 kubieke meter EPS vangt hier het hoogteverschil op tussen de diverse onderdelen van de campus. De constructie moet ongelijke belastingen en zettingen voorkomen. Wassenaar hielp ook ’t Hart aan te leggen, “een verblijfslocatie waar studenten elkaar kunnen ontmoeten.” Oranjewoud Realisatie maakte hiervoor onder meer een grote vijverpartij met een brug onder architectuur.

Wassenaar werkte ook een lijst af met aanvullende projecten zoals rioleringswerk en het leggen van kabels en leidingen. Tussentijds besteedde de universiteit uiteenlopende kleinere werken aan, zoals installeren van toegangsbeveiliging en plaatsen van wegwijzers. “Die projecten hebben we ook verworven, omdat onze mensen toch op de locatie waren en efficiënt konden worden ingezet”, zegt Wassenaar.

De nieuwe Campus Woudenstein wordt gebouwd naar een ontwerp van Juurlink + Geluk en Studio Sputnik. De ontwerpers namen succesvolle internationale campussen als voorbeeld. Het project moet ruimte bieden voor toekomstige groei en de samenhang vergroten tussen de verschillende activiteiten.

Reageer op dit artikel