nieuws

Uitvaren onderstation voor windmolenparken op zee

infra Premium

Uitvaren onderstation voor windmolenparken op zee

Gisteren transporteerde de joint venture Strukton Hollandia een transformatorplatfom van 40 bij 40 meter vanaf de werf in Krimpen aan den IJssel via de Nieuwe Maas in Rotterdam naar zijn eindbestemming, 70 kilometer ten westen van het eiland Sylt in de Noordzee. Dit is het onderstation voor een van de grootste windparken op zee, genaamd DanTysk.

Het ponton zal binnen enkele dagen op zijn plaats van bestemming arriveren, 70 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt in de Noordzee bij de Duits-Deense grens. Het platform zal vervolgens met een van de zwaarste offshore kraanschepen op de fundatie worden geplaatst. Deze 40 meter hoge fundatie staat met heipalen op de zeebodem. Strukton en Hollandia verzorgen zowel de engineering als de fabricage van het transformatorplatform.

Op de site van Strukton vertelt projectmanager Anderson Pereira van Strukton Systems dat hiervoor speciaal medewerkers zijn opgeleid en getraind. Ze zullen het onderstation ter plaatse installeren en verblijven hiervoor op een hotelboot dicht bij de installatie. “Het is een interessante klus voor ons om onze kennis en expertise van oplossingen voor hoog- en middenspanningsinstallaties te kunnen toepassen.”

Windpark

Het onderstation is het kloppende hart van het windpark DanTysk. In het onderstation wordt de energie van de 80 windturbines verzameld voor verder transport. Een kabel onder de zeebodem transporteert de energie via een schakelstation verder naar het Duitse vasteland. Het nieuwe windpark in het Duitse deel van de Noordzee is in handen van energiebedrijf Vattenfall en Stadtwerke München. De windturbines van DanTysk hebben een totale capaciteit van 288 MW en wekken schone energie op voor 400.000 huishoudens in Duitsland. Het windpark zal in 2014 in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel