nieuws

Slimme lichtbron wint Light Challenge

infra Premium

Slimme lichtbron wint Light Challenge

Een team studenten van de TU Eindhoven dat voor een straat in Nijmegen een innovatief systeem voor straatverlichting bedacht heeft daarmee de Light Challenge 2013 gewonnen.

Dit is een tweejaarlijks landelijk evenement op initiatief van overheden, instanties en bedrijven. Het winnende concept is ontwikkeld voor en in samenspraak met de bewoners van de Van Nispenstraat. Het concept, ‘Dare’, bestaat uit een slim gestuurde lichtbron die de weggebruiker volgt. De jury spreekt van een prachtig nieuw design, dat bestaande en betrouwbare technologieën combineert in een totaal nieuwe toepassing.

Het doel van Light Challenge is dat de bedachte ideeën daadwerkelijk op de markt en uiteindelijk in het straatbeeld van Nederland komen. Dit jaar namen tien teams aan de wedstrijd deel. Ze bestonden uit studenten van mbo- en hbo-opleidingen en universiteiten die een half jaar de tijd hadden om een innovatief, goedkoop en duurzaam straatverlichtingsconcept te bedenken. Alle ontwikkelde concepten verbruiken ten opzichte van bestaande straatverlichting tussen 80 en 90 procent minder energie.

Reageer op dit artikel