nieuws

Duitse Dijken wel hoog maar niet sterk genoeg

infra Premium

Duitse Dijken wel hoog maar niet sterk genoeg

Bij hoogwater zoals in Duitsland vorige maand breken dijken nooit op één plek door, maar op meerdere plekken tegelijk. Dat noodzaakt hulpdiensten om pijnlijke keuzes te maken, waar in de Nederlandse discussie over meerlaagsveiligheid nog wel eens aan voorbij wordt gegaan.

Die conclusie trekt hoogleraar waterbouw Bas Jonkman van de TU Delft. Hij bezocht begin deze week met een aantal collega’s een aantal steden en dorpen aan de Elbe. De meeste dijken overstroomden niet maar bezweken door afschuiving of door piping. De dijken waren dus wel hoog genoeg maar misten sterkte.

Nadat de waterdreiging voorbij was moesten sommige ondergelopen gebieden het water ook weer kwijt en moesten daarvoor soms met explosieven gaten in de dijken slaan, omdat er niet tegenaan te pompen viel. “Ook iets waar we in Nederland bij de discussie over waterveiligheid vaak niet bij stil staan”, aldus de jonge hoogleraar.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel