nieuws

Driehonderd meter beton zonder bobbeltje

infra Premium

Driehonderd meter beton zonder bobbeltje

Niet meer op het zand van de Noordoostpolder maar in het slappe veen ten zuiden van Delft werkt Ballast Nedam aan de nieuwe Deltagoot. Daar een perfect rechte betonnen bak van 300 meter lengte neerleggen, vraagt onder meer een speciaal betonmengsel.

“Een toepasselijke NEN-norm is er niet, hier geldt de Deltares-norm. En die is streng”, benadrukt projectleider Dave Noorlander van Ballast Nedam. Zijn bedrijf maakt voor de waterbouwkundigen in Delft-Zuid een langgerekte betonnen bak die over 300 meter lengte maximaal 3 millimeter mag afwijken in rechtheid en vlakheid. “Er bestaat geen enkele norm voor betonwerk van zo’n hoge nauwkeurigheid. In nauw overleg met opdrachtgever en adviseurs bepalen we wat haalbaar is.”

De Deltagoot komt er volgens directeur Vastgoed van Deltares Cees van Leeuwen vooral omdat er steeds meer behoefte is aan grootschaliger golfproeven. De nieuwe onderzoeksfaciliteit is 80 meter langer en 2,5 meter dieper dan de bestaande goot in de Noordoostpolder. Daarmee kunnen dus veel hogere golven worden opgewekt, tot maximaal 4,5 meter. Dat gebeurt met een schot dat door een hydraulische installatie heen en weer wordt bewogen. Ballast Nedam stort momenteel de ankers in, zodat de installatie straks de enorme krachten kwijt kan die daarbij vrijkomen. Om te voorkomen dat voor het opwekken van een hoge golf de stroomvoorziening van heel Delft-Zuid in gevaar komt, wordt extra energie opgeslagen in speciale static support gas bottles. Daardoor kan de installatie met minder dan de helft van het aantal hydraulische powerunits toe.

Waterreservoir

Anders dan haar voorganger in de Noordoostpolder onttrekt de goot het water niet aan het grondwater, maar aan een groot reservoir dat wordt gevoed met leidingwater. Het bassin loopt parallel aan de golfgoot en is weggewerkt tussen en onder de steunberen die de vormvastheid van de constructie in de slappe veenbodem moeten garanderen. Het dak van het langgerekte reservoir vormt meteen een onderheide aanvoerweg. Want als er een duin of dijk moet worden opgebouwd in de goot zijn al gauw tientallen zwaarbeladen vrachtwagens nodig voor de aanvoer van materialen.

Drie pompstations kunnen de 12.000 kuub water uit het reservoir in de goot pompen. Ook tijdens een experiment, zodat niet alleen hoge golven kunnen worden opgewekt maar ook een getijdecyclus kan worden gesimuleerd. Dat is volgens Van Leeuwen een groot voordeel boven de oude Deltagoot, waar dat niet kon. “De proeven in de nieuwe faciliteit worden daardoor veel natuurgetrouwer.”

Om de extreme vlakheid en rechtheid van de bak te kunnen waarmaken, past Ballast Nedam een speciaal betonmengsel toe. Dat ontwikkelt zijn warmte veel langzamer en bereikt niet in de gebruikelijke 28 dagen zijn sterkte, maar pas na 56 dagen. Een ingenieus koelsysteem voorkomt verdere spanningsopbouw. De vloer van de kuip ligt er inmiddels in en binnenkort hoopt de aannemer de eerste secties van de twee 300 meter lange wanden te storten. Eind november al verwacht Noorlander de civiele werkzaamheden op te leveren. De Amerikaanse leverancier van het golfschot, MTS dat ruim een kwart van het totale bouwbudget van 30 miljoen opslokt, is dan nog ruim een maand bezig. Na het noodzakelijke inregelen en de eerste tests zou de nieuwe Deltagoot dan ergens april/mei volgend jaar open kunnen. Van Leeuwen rekent er stiekem op dat Koning Willem Alexander de nieuwe goot wel officieel zal openen. “Je hebt per slot van rekening een verleden als watermanager of niet. En een testfaciliteit waar je golven van 4,5 meter kunt opwekken, daarvan is er geen tweede in de wereld.”

Deltaflume

Opdrachtgever: Deltares

Aanneemsom: 30 miljoen euro

Hoofdaannemer: Ballast Nedam Infra

Golfschot: MTS Systems Corporation, Minneapolis

Installaties: Breijer Projecten Pompen Consmema, Hattem

Reageer op dit artikel