nieuws

Baggeren ligt stil door vondst van bommen

infra

Baggeren ligt stil door vondst van bommen

Bij het lossen van bagger uit de Utrechtse Vecht zijn granaten uit WOII aangetroffen. Daarom heeft Waternet het project ‘Schoonmaken van de Vecht’ tijdelijk stopgezet. De waterbeheerder hoopt dat bewoners meer kunnen vertellen over aanwezigheid van explosieven in het gebied, zegt projectleider Hans van der Pal.

Even pas op de plaats met baggeren?

“Ja, vanwege de veiligheid is dat echt noodzakelijk.”

Er wordt gebaggerd tussen Nigtevecht en Utrecht. Waar lagen de granaten?

“Geen idee. We werken met zeven pontons op zeven plekken. De bagger gaat naar een overslagplaats, en wordt vervolgens in grote schepen overgeladen en vervoerd naar baggerdepot IJsseloog.”

Er is historisch vooronderzoek gedaan naar aanwezigheid van explosieven…

“Inderdaad. Twee gebieden kwamen als verdacht naar voren. De granaten die we nu gevonden hebben, komen uit niet-verdachte gebieden.”

U hoopt dus dat mensen die de oorlog hebben meegemaakt gaan vertellen waar nog munitie zou kunnen liggen?

“Of hun nabestaanden. Bombardementen en andere oorlogshandelingen zijn grotendeels vastgelegd, maar er is ook stiekem munitie in het water gegooid. Juist die verhalen staan niet in de archieven. Meerdere mensen hebben gemaild. Zo heeft een oom van iemand gezien dat een militair bij een brug in Vreeland pantservuisten in de Vecht gooide.”

En verder?

“Aan het einde van de oorlog was een peloton Duitsers op de vlucht geslagen voor geallieerden. Tijdens die vlucht schijnen ze granaten in de Vecht te hebben gedumpt.”

Hoe weten u of de verhalen echt zijn?

“Mensen die zich melden, worden uitgebreid geïnterviewd. En alles wordt vastgelegd in een rapport.”

Enig idee wanneer de baggerwerkzaamheden worden hervat?

“Het ontploffingsgevaar is besproken met de Inspectie SZW en de gemeente Stichtse Vecht. We hebben een pakket beveiligingsmaatregelen afgesproken waarmee we na de vakantie verder kunnen werken. Eerst wordt uitgerekend wat deze maatregelen kosten. In augustus nemen we een besluit.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels