nieuws

Veiligheid en natuur verenigd in zanddijk

infra

Veiligheid en natuur verenigd in zanddijk

Er is vier miljoen kubieke meter zand nodig om een deel van de zeewering langs de Waddenkust van Texel weer op het goede veiligheidsniveau te brengen.

Deze zandige dijk neemt de functie van de huidige Prins Hendrikdijk over. De aanleg van een zandige dijk ter hoogte van de Prins Hendrikpolder aan de zuidoostkant van Texel is duurder dan versteviging van de huidige dijk aan de landzijde. Toch is gekozen voor deze ongebruikelijke variant ter vervanging van de Prins Hendrikdijk. Gedeelten van deze dijk scoorden tijdens de laatste toetsronde onvoldoende voor een aantal faalmechanismen, meldt ingenieursbureau Witteveen en Bos in een planstudie naar de haalbaarheid van een zandige dijk.

De eilandbewoners zijn blij met het plan om de zeewering aan de Waddenkant te versterken in plaats van aan de binnenzijde. Voor een landinwaartse dijkversterking, door middel van grond en damwanden, zou namelijk een groot agrarisch areaal compleet met woningen en bedrijfsfgebouwen opgeofferd moeten worden.

Reageer op dit artikel