nieuws

Stenen en mortel weren onkruid

infra

Wegbeheerders moeten al snel een paar keer per jaar middengeleiders afborstelen om te voorkomen dat er onkruid op gaat groeien. Speciaal gevormde beton-stenen en een bijpassende mortel beperken de kans daarop.

Struyk Verwo Infra zegt met zijn concept Nevergreen middengeleiders minstens vijf jaar achtereen vrij van onkruid te houden, mits een geautoriseerde aannemer de onderdelen op de voorgeschreven manier verwerkt. De betonstraatstenen en de mortel zijn ook los te krijgen, zegt projectadviseur Rick Bron van het bedrijf uit Ooserhout. “Maar wie garandeert dat de ondergrond op de juiste manier is voorbereid en dat de mortel goed is gemengd?”

De voegmortel is water- en gasdoorlatend. Dat laatste hangt samen met eventuele gasleidingen die onder de middengeleider kunnen lopen, zegt Bron. “Die kunnen lek raken en dan moet het gas weg kunnen.” De poriën waardoor water in en gas uit de bodem gaan, zijn volgens hem zo klein dat wortels er niet doorheen kunnen. Onkruid groeit op middengeleiders veelal in stof en zand dat in de voegen van de straatstenen is gewaaid.

Vellingkant

Nevergreen gebruikt stenen zonder een vellingkant en een brede afstandhouder.

De ruimte tussen deze vlakke stenen wordt gevuld met een licht elastische mortel. Met die eigenschap is de bestrating ‘licht overrijdbaar’ en daarmee in beginsel ook te gebruiken voor onder meer parkeerplaatsen, zegt Bron. “Daar komt doorgaans geen zwaar verkeer zodat de krachten op de stenen beperkt blijven.”

Struyk Verwo Infra zegt vooralsnog de enige te zijn die een totaalconcept voor onkruidvrije bestrating heeft. De markt biedt vergelijkbare producten, zegt Bron, “maar die geven geen garantie op het eindresultaat.” Andere systemen weren onkruid door de bestratinguit te voeren als een doorgaande plaat.

Reageer op dit artikel