nieuws

Londen kijkt naar rotonde ‘Dutch style’

infra Premium

Londen kijkt naar rotonde ‘Dutch style’

Het Britse Transport Research Laboratory (TRL) bekijkt of ‘Dutch style’ rotondes het verkeer veiliger kunnen maken voor fietsers in Londen. Dat gebeurt op verzoek van burgemeester Boris Johnson die van zijn stad ‘een mini-Holland’ voor fietsers wil maken. Woordvoerder Mary Leens van TRL geeft uitleg.

Wat is een Dutch style roundabout?

“Dat zijn rotondes met een apart fietspad eromheen, zoals je die heel veel in Nederland ziet.”

Wat doen jullie voor dat onderzoek?

“We hebben zo’n Nederlandse rotonde op ware grootte nagebouwd, compleet met alle verkeerstekens, en laten daar nu Britse automobilisten én fietsers rondrijden om te kijken of dat werkt. Bovendien kijken onze mensen zelf in Nederland hoe dat werkt.”

Op de fiets?

“Dat neem ik aan, anders kun je het niet goed onderzoeken. Ik ben zelf overigens nog nooit in Holland geweest.”

Wat is het verschil met een Britse rotonde?

“Het gaat vooral om de haaientanden rond de rotonde. Hier heb je dat nooit, als automobilist kun je vrij van de rotonde afrijden. Iedereen weet dat rechts voorrang heeft en dat werkt goed. Je merkt dat Britse rijders nogal in de war raken als ze eerst nog eens voorrang moeten geven aan een kruisende fietser. Dat past niet in ons systeem.”

Is de proef daarom aangepast?

“We hebben nu een andere rotonde nagebouwd, met fietspad maar zonder die haaientanden.”

Als jullie onderzoek klaar is, komen die Dutch rotondes er dan?

“Dat is niet zo makkelijk. Omdat het een nieuw systeem is, zal het ministerie voor transport eerst de wetgeving moeten veranderen.”

En alleen in Londen?

“Ja, als ze er komen is dat voorlopig alleen in Londen. De burgemeester is echt gek over het fietsen in Holland, dat is zijn grote voorbeeld. In dat kader wil hij ook alles wat in Nederland op fietsgebied gebeurt proberen over te nemen.”

Reageer op dit artikel