nieuws

Getijdencentrale in de Noordzee kost 15 miljard

infra Premium

Getijdencentrale in de Noordzee kost 15 miljard

Het is rendabel om een getijdencentrale vlak voor de kust in de Noordzee te bouwen. Een veertig kilometer lange dam (6GW) kost rond de 15 miljard euro en is binnen vijftien jaar terugverdiend.

Een pps-contract is daarvoor het meest geschikt. Voor Nederland kan een centrale in zee makkelijk 30 procent (30 TWh) van alle benodigde elektriciteit op land opwekken. De Brouwersdam loopt al op de troepen vooruit met een pilot met getijdestroom voor 50.000 huishoudens, maar deze klapper zou geschikt zijn voor minimaal 5 miljoen huishoudens. De dam van 40 kilometer en 200 turbines dwars op de kust functioneert optimaal bij een diepte van maximaal 40 meter.

In een klap zou de geleverde energie van zo’n centrale voldoen aan alle duurzame doelstellingen van het energieakkoord waar minister Kamp van Economische Zaken momenteel op zwoegt, bevestigt Strukton Engineering directeur Hans Moll. Hij geeft ook leiding aan het speciaal opgerichte consortium (Strukton, Arcadis, Imares, H2iD, Kema, Pentair Nijhuis, Oranjewoud en TU Delft) dat tijd en energie steekt in de haalbaarheid van getijdencentrales, in de vakwereld beter bekend als DTP (Dynamic Tidal Power).

Reageer op dit artikel