nieuws

‘Sandwichvulling’ zorgt voor minder scheuren in wegdek

infra Premium

Een sandwich-constructie geeft de beste garantie dat de vulling van gaten in asfaltwegen langer intact blijft. Dat blijkt uit studies die twee Britse universiteiten uitvoerden met bedrijven.

Onderzoekers van de University of Nottingham en de Nottingham Trent University ontdekten dat een constructie uit een bitumenemulsie tussen twee lagen asfalt het meest bestand is tegen scheurvorming. De studies leerden ook dat de vulling van scheuren van meer dan 2,5 centimeter diep het langst dicht blijven wanneer het reparatie-asfalt tot minimaal 140 graden Celsius is verhit. De scheuren moeten eerst door en door worden gedroogd. De onderzoekers stelden vast dat vocht de doorlatendheid van het asfalt bevordert en zo tot steeds grotere schades leidt. De bevindingen waren volgens hen al langer bekend in de praktijk maar misten wetenschappelijke onderbouwing. De studie duurde een half jaar en bestond uit twee laboratoriumproeven en één proef op een openbare weg. De bevindingen moeten de aanzet geven tot het opstellen van richtlijnen voor het repareren van schade aan wegen.

Reageer op dit artikel