nieuws

Puzzelen met waalformaat klinkers

infra

G rote maatverschillen maken het machinaal leggen van waaltjes in elleboogverband extra moeilijk. In eerste instantie ligt het tapijt van stenen rommelig, maar na passage van het trilapparaat overheerst een strakke aanblik.

Al eerder legde Nota’s Straatmakers uit Sneek waaltjes in elleboogverband. Maar zo breed als nu bij de gerenoveerde Heerenwal in Heerenveen is nog niet eerder vertoond. De rijbaan is 4,75 meter breed en het parkeervak 5,00 meter diep. De straters hebben eerst wat moeite met de 2 centimeter smallere waaltjes en leggen eerst een proefstrook. Normaliter werken ze met de 7 centimeter brede dikformaten, die verder even lang en hoog zijn. Niet alleen het type verband zorgt voor een verschil in het werk, maar ook de ouderdom. De waaltjes zijn beschadigd en liggen daardoor niet zo strak op het bed als de nieuwe klinkers. De straatmachine is ontwikkeld voor het leggen van stenen in keperverband.

De legrichting van elke steen op het werkblad is dan horizontaal, terwijl alle stenen over een rij in dezelfde richting gelegd kunnen worden. In elleboogverband wordt de legrichting 45 graden gekanteld, waardoor de straters voortdurend aan het puzzelen zijn. Elk elleboogje moet apart worden gelegd. Veel werk zit ook in het afkappen van de stenen aan de zijkanten. Met 75 stenen in een vierkante meter gaan de dikformaten ook sneller dan de waaltjes, waarvan er 100 in een vierkante meter gaan. Alle 70.000 waaltjes op de Herenwal worden opnieuw gebruikt. De straatmachine kan niet over de hele kadelengte van 800 meter worden ingezet. Het laatste, smalle stuk langs het water wordt met de hand bestraat. De accentstroken in het wegdek worden met de hand in halfsteensverband gelegd. De bestrating rondom de aanmeerringen voor pleziervaarders wordt ook handmatig afgewerkt. Vanwege de verschillen in breedte van de weg gebeurt het afrijen van het zandbed handmatig. In de rijbaan gaat dat machinaal met een rijbalk en shovel ervoor .

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels