nieuws

Hsl moet worden overkapt bij
Lansingerland

infra

Hsl moet worden overkapt bij
Lansingerland

Het tracé van de Hoge Snelheidslijn (hsl) langs Lansingerland moet worden overkapt. Alleen zo kan de geluidshinder die de trein veroorzaakt worden ingeperkt. Dat vindt de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL.

Bewoners van de Zuid-Hollandse gemeente klagen steen en been over het geluid dat de hsl produceert. Geluidstesten hebben hen inmiddels in het gelijk gesteld. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de geluidsbelasting 2 tot 6 dB(A) hoger ligt dan van tevoren was berekend.

Om hen tegemoet te komen, wil staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) 5,5 miljoen euro uittrekken voor een proef met raildempers, geluidabsorberende platen en in een later stadium mini-geluidschermen. Of dit afdoende is, moet blijken uit testen die in het najaar zullen worden gehouden. Mits de onbetrouwbare Fyratrein van Ansaldo Breda dan weer rijdt. Zo niet, dan kan ook worden getest tijdens proefritten met dit vervoermiddel.

De stichting betitelt die maatregelen al bij voorbaat als lapmiddelen. Een toename van het treinverkeer en eventuele nachtritten zullen de Lansingerlanders wederom met grote geluidhinder confronteren, zo verwacht de stichting. “Deze plannen zijn nooit afdoende om tot een voor burgers acceptabele en duurzame oplossing van het geluidsprobleem te komen”, laat de organisatie dan ook weten.

Daarom wil de stichting dat een overkapping voor het plaatselijke hsl-tracé wordt ontworpen. Zo niet, dan zullen de bewoners binnen enkele jaren weer gaan klagen over geluidsoverlast, zo verwacht de stichting.

Al langere tijd bepleit de stichting voor de uitwerking van een model van een overkapping voor de hsl. En recentelijk heeft zij met klem opgeroepen dat het ministerie van I&M, ProRail, NS Hispeed en het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland de handen ineen slaan en duidelijk in gaan zetten op de realisatie van een overkapping van de hsl. Op termijn presenteert de stichting zelf een plan hiervoor.

Reageer op dit artikel