nieuws

Zandmotor overtreft verwachtingen

infra

De Zandmotor heeft in de eerste anderhalf jaar van zijn bestaan minder zand verloren dan gedacht. De sterke plaatselijke stromingen blijven vooral een kwestie van goed opletten.

Dat meldt hoogleraar kustwaterbouw Marcel Stive van de TU Delft. Stive is een van de geestelijk vaders van het kunstmatige schiereiland voor de kust van het Zuid-Hollandse Ter Heijde en werkt aan een wetenschappelijke publicatie over de eerste ervaringen. Zijn vakgroep monitort vanaf het begin de ontwikkelingen van de kust. Met waterscooters die zijn uitgerust met sonarapparatuur worden de lokale zandtransporten maandelijks in kaart gebracht. Sinds afgelopen najaar staat ook een grote meetmast op de zandplaat die de bewegingen volgt met camera’s. Aan de voorspellingen dat per jaar 1 miljoen kuub zand afslaat, houdt de zandplaat zich volgens Stive keurig. Het zand verplaatst zich ook, zoals de modellen aangaven, in de verhouding 60 procent noordwaarts en 40 procent zuidwaarts. Stive had vooraf gedacht dat de zandafslag direct na de aanleg wat groter zou zijn dan de 1 miljoen kuub, omdat de verstoring dan het grootst is. Maar dat blijkt niet het geval. De 20 miljoen kuub tellende zandmotor lijkt dus inderdaad afdoende om twintig jaar geen suppleties uit te voeren tussen Scheveningen en Kijkduin.

Stromingen

Een punt van aandacht blijven wel de sterke stromingen die met name bij de kentering van laag- naar hoogwater optreden. Dan trekt een waterstroom de lagune in met een snelheid tot wel 1,5 meter per seconde. Als zwemmers zich gewoon mee laten voeren is er volgens Stive niks aan de hand. Een stukje verderop neemt de stroomsnelheid snel af, waarna ze zo het strand op kunnen stappen. Maar dat overzien de meeste mensen niet en het druist blijkbaar sterk in tegen de natuur van menig zwemmer. De stroom naar buiten bij eb is volgens Stive veel minder sterk omdat de geul op het moment van de kentering van hoog- naar laagwater veel breder is. Het water hoeft niet allemaal via een kleine opening naar buiten, dus de stroomsnelheid en daarmee het gevaar voor strandgasten is veel lager.

Reageer op dit artikel