nieuws

Verf reinigt lucht in Haagse tunnel

infra Premium

Verf met gemalen titaniumdioxide moet de lucht in de Koningstunnel in Den Haag schoonhouden. TNO onderzoekt een jaar lang of de coating de verwachtingen waarmaakt.

Knoxout Europe uit Amsterdam, onderdeel van verfproducent Pacific Paint, nam het initiatief voor de proef. Henry Sprenklers zegt namens het bedrijf dat de Haagse proef de eerste in een gesloten tunnel is. De coating is eerder geprobeerd in een open tunnelbak. De verfhandelaar twijfelt niet aan de goede werking van zijn product. “Als TNO zegt dat het niet goed werkt hoeft de gemeente niet te betalen.” Everts Schilderwerken uit Leidschendam bracht de verf aan op de wanden en het plafond. Een ingrediënt van fabrikant Cristal versterkt volgens Sprenklers de luchtreinigende eigenschappen van de coating. Dat materiaal reageert op ultraviolet licht. Philips leverde de benodigde installatie. Heijmans monteerde die in de Koningstunnel.

Reageer op dit artikel