nieuws

Renovatie-proef met standleiding van asbestcement

infra

Renovatie-proef met standleiding van asbestcement

In veel woningen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig is de binnenriolering toe aan vervanging. Een lastig karwei, wat nog moeilijker wordt door het materiaal waarvan de standleiding is gemaakt: asbestcement.

Soms worden bij de renovatie kousen geadviseerd zoals die ook voor de renovatie van het buitenriool worden gebruikt. Daarmee wordt een buis in een buis gemaakt met gewapend kunsthars.

Werk aan standleidingen uit asbestcement kunnen de gezondheid schaden van de installateur die de kous aanbrengt, zegt Carrel Rutte van Proline Nederland uit Haarlem. “Na het uitharden van de hars moeten de aansluitingen namelijk worden open gefreesd. Daarbij kunnen asbestvezels in de lucht komen.” Dat gebeurt niet wanneer de buizen aan de binnenkant worden gecoat. Dat kan het beste met een glasvezelversterkte kunststof. Rutte test deze techniek binnenkort in drie woningen van een Haagse corporatie.

Lees morgen meer over de renovatie-proef in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels