nieuws

Hangduiker ook handig bij droog werk

infra

Hoewel water geen probleem opleverde, legde aannemer Daallin een nieuwe duiker in Zoetermeer neer als hangduiker. In een dag lag het betonnen gevaarte op zijn plek.

Voor een hangduiker is gekozen in nauw overleg tussen de gemeente en aannemer. Hij levert een snellere oplossing op dan andere typen prefabduikers. Want daar moet altijd nog wel eerst een gewapende vloer onder op palen, wat volgens directeur Gertjan van der Linden van Daallin veel tijd kost. Nu konden nadat de palen vanaf maaiveld waren aangebracht direct prefabbalken overheen gelegd die fungeren als kesp. Daarop werden met 2 centimeter speling aan weerszijden, de 28 ton zware elementen gelegd waaruit de duiker is opgebouwd. De elementen hangen aan speciale oren, doorgestorte uitkragingen van het dak.

Normaal gesproken worden hangduikers vooral toegepast in situaties dat er niet bemalen mag worden. De kunstwerken kunnen in het water worden gelegd en gesteld op de kesp of paalkoppen die boven het grondwater uitsteken. Maar de werkwijze leverde hier ook voordelen op. De weg hoefde nog geen zes weken te worden afgesloten.

Eenmaal neergelegd werden de elementen met tirfor-lieren tegen elkaar getrokken. De elementen grijpen met een mof/spie-verbinding met een rubberring waterdicht in elkaar. Daarna was het nog een kwestie van aanvullen en asfalteren. Inmiddels rijdt het verkeer weer over het De Van Rijweg. Inclusief de 20 tot 25 ton zware vrachtwagens die de winkels in het stadshart bevoorraden.

Het oude kunstwerk in de Zoetermeerse straat hield volgens Van der Linden het midden tussen een duiker en een brug. Het was wel onderheid, maar het beton verkeerde in slechte staat en er gold een maximum voertuiggewicht van 6 ton. In de nieuwe situatie is het kunstwerk volledig aan het oog onttrokken.

Reageer op dit artikel