nieuws

Eerste zinktunnel Latijns-Amerika

infra Premium

Volker Construction International en Boskalis Dragamex hebben de eerste drie elementen op hun plek gelegd voor een zinktunnel voor de Mexicaanse stad Coatzacoalcos.

Nederlandse combinatie gebruikt modulaire afzinkinstallaties

De Coatzacoalcos-tunnel is de eerste zinktunnel in Latijns-Amerika. Het betonwerk is uitgevoerd door een combinatie van Mexicaanse en Spaanse bouwbedrijven. De Nederlandse combinatie baggerde de zinksleuf, legt de elementen op hun plek en stort ze daarna af. Omdat er geen algemeen referentiepeil is, zoals het NAP, moest de combinatie zelf een peil instellen en op basis daarvan de omgeving scannen en de operatie plannen.

Volgens een woordvoerder van VCI vertoonden de 138 meter lange elementen nogal wat afwijkingen van de gebruikelijke bouwtoleranties. Afwijkingen tot wel 50 millimeter traden op. Nadat de elementen waren opgedreven werd onder water een scan gemaakt van de vloer. Grote afwijkingen werden zoveel mogelijk gecorrigeerd door het profiel van het grindbed op de bodem van de zinksleuf aan te passen. De complexe stromingspatronen ter plekke leverden heel korte tijdvensters af voor het afzinken.

Na het baggeren van de zinksleuf is de bodem iets omhoog gekomen. Het duurt even voordat die heffing na het plaatsen van de elementen weer ongedaan is gemaakt. Om de zetting te versnellen worden de elementen een half jaar lang extra geballast. Om bestand te zijn tegen aardbevingen wordt de voorspanning in de elementen niet doorgesneden maar blijft gehandhaafd. Om dezelfde reden zijn extra grote ginaprofielen ontwikkeld. Het Mexicaanse project was voor VCI aanleiding te investeren in modulaire afzinkinstallaties die gemakkelijk verscheept kunnen worden. De pontons zelf zijn opgebouwd uit geschakelde containers. Een samengestelde balk met lieren en andere toebehoren past in gedemonteerde toestand ook in containers. VCI en Boskalis zullen de komende weken nog twee elementen afzinken.

Reageer op dit artikel