nieuws

Directeur wil zelf klimmuur bedwingen

infra

Directeur wil zelf klimmuur bedwingen

Aan de zuidgevel van P + R De Uithof, een transferium met plek voor 2000 auto’s in Utrecht, komen twee klimwanden. De eerste elementen zijn vorige week geplaatst. Projectdirecteur Ron van Ree van Bouwcombinatie Hurks/Dura Vermeer én oud-klimmer: “Die muur gaat zeker bedwongen worden!’’

Hoe hoog worden die klimwanden?

“De ene muur wordt 32 meter, de andere twintig. De hoge klimmuur komt net boven het gebouw uit. Het wordt een officiële wedstrijdmuur.”

Bijzonder?

“Absoluut. Vooral omdat het een klimwand in de buitenlucht is. Die zie je niet zoveel in Nederland. Dit wordt een echte eyecatcher: de P + R is, behoudens de begane grondvloer, een vrij grijs gebouw. De klimwanden worden geel.”

Waar wordt de klimmuur van gemaakt?

“Prefab beton. De elementen zijn in onze fabriek in Veldhoven gemaakt. De muur bestaat uit twintig elementen, elk element is uniek. Net een echte 3D- puzzel. De wand is eind volgende week klaar.”

Is het een ingewikkelde puzzel?

“Nogal. Het is een 3D-puzzel die ook nog eens tegen een scheef gebouw wordt geplaatst.”

Pardon, een scheef gebouw?

“Geen zorgen hoor, het is bedoeld schots en scheef: zo is de P + R nu eenmaal ontworpen.”

Hoe worden de elementen bevestigd?

“Ze worden opgehangen aan het gebouw. Het zwaarste element weegt zo’n 25 ton.”

U bent zelf een klimmer…

“Ik was een klimmer. Ik heb deze sport meerdere jaren beoefend, onder meer in de klimhal in Nieuwegein. De laatste keer dat ik heb geklommen, is jaren geleden. Ik heb de spullen nog wel ergens op zolder liggen.”

Gaat u die spullen weer van zolder halen, wanneer de P + R op 2 september wordt opgeleverd?

“En of. Ik weet trouwens niet zeker of m’n oude klimspullen nog aan de veiligheidseisen voldoen, maar ik ben zeker van plan het weer te proberen.”

Reageer op dit artikel