nieuws

‘1,6 miljard niet keihard’

infra

Minister Schultz (infrastructuur) gaat deze kabinetsperiode niet opnieuw langs de regio’s om de extra tegenvaller in de begroting op te lossen. Door het wegvallen van de inflatiecorrectie voor infrastructuur is een nieuw gat ontstaan van 1,6 miljard.

Minister Schultz maakt geen nieuwe ronde om verder te snijden in infraprojecten

Bouwers en vervoerders maken zich daarom grote zorgen over een nieuwe bezuinigingsronde, maar Schultz beloofde de Tweede Kamer dinsdag tijdens het MIRT-overleg dat de nieuwe tegenvaller geen directe gevo lgen zal hebben. “We willen nu een beetje rust brengen in de plannen.” Uit berekeningen van de minister zelf blijkt dat het niet toekennen van de inflatiecorrectie kan neerkomen op een tekort van ongeveer 100 miljoen per jaar op infrastructuur. Schultz geeft wel toe dat dit bedrag “nog niet keihard” is. Om het tekort op te vangen wil het kabinet creatiever omgaan met geld dat vrij kan komen doordat andere projecten door verschillende redenen opschuiven. “Ik heb die ruimte gekregen van minister Dijsselbloem.”

Tijdens het overleg besprak de Kamer de 6,4 miljard die moet worden bezuinigd in de periode tot 2028. De hele lijst van infrastructuurprojecten die onder de bezuinigingen vallen kwam tijdens het overleg langs, maar de minister week niet van haar oorspronkelijke plannen, en deed alleen op detailniveau enkele toezeggingen. Zo beloofde ze 10 miljoen extra uit te trekken voor de N35 Nijverdal-Wierden, op voorwaarde dat de regio hetzelfde bedrag op tafel legt.

Andere suggesties, zoals het betalen van regionale projecten uit meevallers in de aanbesteding van andere projecten in dezelfde regio, legde ze naast zich neer. “Het is makkelijk om meevallers toe te wijzen. Maar dat geld niet voor tegenvallers.”

Het debat kenmerkte zich vooral door de sterke meningsverschillen tussen de regeringsfracties en de oppositie. Met name de VVD kreeg van het CDA het verwijt dat ze de investeringen in infra alleen maar terugschroeven als gebaar naar de PvdA, omdat de VVD-leden de nivelleringsplannen voor de zorgpremie niet wilden. “Gijzelingsgeld”, noemde CDA-Kamerlid Sander de Rouwe het. De PvdA kreeg vooral kritiek over de steun voor de Blankenburgtunnel en de verbreding van de A27-bak., waar ze voor de verkiezingen nog tegen waren.

Reageer op dit artikel